Lup & Lupbriller

Valg af Lup, Lupbriller og Forstørrelsesglas.
Følg nogle små tip og råd, før du køber din lup eller forstørrelsesglas.
Rul ned for at finde de lup-kategorier, der interesserer dig.

X-faktor
Nej, ikke talent-showet, ikke Blachman! Forstørrelsen af en lup angives som en X-faktor, der beskriver graden af forstørrelse. Hvis du for eksempel har en lup med 3X forstørrelse, får det emnet til at vises tre gange dets faktiske størrelse, men du skal være opmærksom på, at jo større forstørrelse, desto mindre skal synsfeltet være.
Høj forstørrelse og stort synsfelt er ikke teknisk muligt.

Triplet og Doublet Linser
De bedste lupper og forstørrelsesglas er lavet af to (Doublet) eller tre (Triplet) linser. En sådan linsekombination giver skarpere billeder og mere korrekte farver, da kombinationen af linser korrigerer for den kromatiske afvigelse.
Triplet lupper er blevet en industristandard i mange erhverv.

10X
10X forstørrelse er den mest anvendte, og dette gælder for de fleste erhverv som juvelerer, geologer, biologer og ingeniører.
Anerkendte standarder foreskriver for eksempel, at klassificering skal udføres med 10X forstørrelse. FTC-standarden siger, at eventuelle mangler, der ikke vises under en forstørrelse på 10X, skal betragtes som ikke-eksisterende til klassificering af smykker. Se Gemmologer for mere information om dette.

20X
Der er masser af 20X lupper på markedet, men overvej grundigt, om du virkelig har brug for 20X forstørrelse. Kun få 20X lupper er deres penge værd, og de kan være meget dyre. Som med 30X lupper er opløsningen og forstørrelsen ofte ikke tilfredsstillende til formålet.

30X
Større forstørrelse betyder ikke nødvendigvis bedre resultater eller detaljer. Generelt bør du holde dig fra 30X forstørrelsesglas og lupper, medmindre du er en ret erfaren bruger, og du ved, hvordan du skal bruge dem. Det er måske fristende at gå efter en større forstørrelse, men ofte en fejltagelse - lad dig ikke vildlede af flotte annoncer og høje tal.
Det kan være meget vanskeligt at finde fokus med en 30X lup, synsfeltet er stærkt begrænset og måske forvrænget (konkav eller bikonveks forvrængning), og du vil meget sjældent have brug for så meget forstørrelse. Synsfeltet på en 30X lup bør være under 15 mm.

Gemmologer og juvelerer
Gemmologer inspicerer deres diamanter for diamantklarhed og ønsker at bestemme diamantens indeslutninger og urenheder. Federal Trade Commission (FTC) i USA anbefaler, at de ikke bruger højere end et 10x forstørrelsesniveau, og de anbefaler juvelerer at deres lup er en Triplet Loupe, hvilket generelt er accepteret i branchen. FTC angiver, at eventuelle ufuldkommenheder, der ikke kan identificeres ved 10x forstørrelse, ikke skal tages i betragtning til smykker.

Geologi
Som hobbygeolog eller professionel geolog vil du være på udkig efter en lup, der har en maksimal forstørrelse på 10x. En normal håndholdt klassisk lup kan ikke anbefales, da den ikke har en god opløsning. For at teste, om du har en god linse, kan du lægge den ned på et hvidt, almindeligt stykke papir og se om linsen tilføjer andre farver.
Triplet-lupper består af tre linser, der korrigerer farver (akromatisk) og giver skarpe kanter (aplanatiske).
Triplet-lupper skal holdes tæt på øjet, mens du fører objektet ind i fokusområdet. Dette er den eneste korrekte måde at inspicere dine mineraler på.

Biologi / zoologi
Biologer og zoologistuderende har brug for et robust forstørrelsesglas, der varierer mellem 5x og 10x i forstørrelse. En Triplet Loupe er ikke nødvendig. En normal klassisk lup med et stort synsfelt vil være mere passende. Synsfeltet bør ikke være under 30 mm.

Urmagere / modelbyggere
Disse arbejder meget præcist med hænderne. At skulle holde et forstørrelsesglas samtidigt giver ikke meget mening, så de har deres lupper på hovedet enten i form af lupbriller eller lup i pandebånd, endda kirurgiske lupper. Den krævede forstørrelse vil være omkring 2x op til et maksimum på 5x, afhængigt af brugen.
Vores kunder foretrækker primært lupbriller med 3 forskellige prismer, der dækker forstørrelser f.eks. fra 1,5x, 2,5x og 3,5x med forskellige arbejdsafstande.
Vægten er vigtig, og sørg for at du stadig kan bruge dine egne briller.