rav

Ravjagt for begyndere – sådan finder du rav i Danmark

10-05-2021

Ravjagt er en hyggelig og sjov aktivitet for både voksne og små. Rav er desuden smukt og nemt at finde på de danske strande – hvis du har det rette udstyr. 

I denne guide har vi samlet alle de tips og tjeklister, en begynder har brug for, når de skal på ravjagt for første gang.

HVAD SKAL MAN BRUGE TIL RAVJAGT?

HVAD ER RAV?

Rav er egentlig forstenet harpiks, og er gennem historien ofte blevet brugt i smykker. I Danmark har man fundet ravsmykker fra helt tilbage i stenalderen. Det er også årsagen til, at rav til tider bliver kaldt “Nordens guld”.

Det meste rav er over 40 millioner år gammelt harpiks fra træer. Når harpiks ligger i jorden, bliver det udsat for et enormt tryk og andre processer, der er med til at gøre det hårdt som sten.

Det mest rav er gulligt med et mælkeagtigt skær. Du kan dog godt finde rav i en mørkere rødlig farve. Det er den sidstnævnte, vi mest associerer med rav.

HVOR FINDER MAN RAV?

Du finder rav overalt i Danmark – men det bedste sted at finde rav er ved kysterne, en-to dage efter et stormvejr. Det er især nemt at finde på den jyske vestkyst eller på østkysten af Vendsyssel.

Rav skyller nemlig op på stranden efter storme, fordi de bliver rusket fri fra havbunden. Rav på stranden ligger ofte sammen med tang og kul-lignende træstykker, også kaldet ravpinde. Det er, fordi disse andre materialer også er blevet skyllet med op fra havbunden.

Hvor du skal lede efter ravet afhænger dog af, hvorvidt der er fra- eller pålandsvind. Ved fralandsvind er rav blevet trukket hele vejen ind på stranden af understrømmen. Har der derimod være pålandsvind, skal du ud i havkanten og fange ravet med net. 

Rav kan også til tider findes, hvis man graver i jorden. Det er, fordi rav – lidt ligesom olie – stammer fra vores undergrund. 

Du kan også bruge den danske Ravklubs kort over gode ravsamlesteder i Danmark.

TIPS TIL RAVJAGT – BRUG EN KRAFTIG UV-LYGTE (OG GØR DET OM VINTEREN)

Ravjagt er noget nemmere, hvis du har en UV-lygte på hånden. 

Rav lyser nemlig op, når det bliver ramt af UV-lys. Det betyder, at din ravjagt helst skal foregå i skyet vejr eller sent om aftenen/natten. På den måde bliver det nemmere for dig at spotte ravet blandt den mørke tang. 

I Danmark har vi de kraftigste storme i vinterhalvåret. Det betyder også, at størstedelen af vores rav skyller op på vores strande om vinteren. Der er desuden også færre mennesker og andre begynder-ravjægere på stranden i denne sæson.

BØLGELÆNGDE

Fluorescerende og fosforescerende substancer absorberer lys ved korte bølgelængder under det synlige område og reflekterer det med en længere, synlig bølgelængde. Det får disse substanser, herunder rav, til at fremstå meget tydeligt; især - men ikke kun - i mørke.
Fosforescerende emner kan komme fra miner fra anden verdenskrig, og dem skal du undgå at berøre. Absorbtion af UV-lys og reflektion af synligt lys fra disse adskiller sig fra rav ved, at reflektionen først fremkommer med lidt forsinkelse.

Det er afgørende vigtigt at forstå, at lygter med UV-A lys typisk er enten 365nm eller 395nm i bølgelængden - eller et sted derimellem. Og forskellen er meget stor!
Hvad du får, når du køber en lygte, oplyser sælgeren desværre alt for ofte ikke. Når intet andet er oplyst, vil du næsten altid få leveret en 395nm lygte, fordi den er billigere og subjektivt opfattes som bedre af den ukyndige bruger.

395nm lygterne synes nemlig umiddelbart langt kraftigere, men det er kun, fordi de ligger meget tæt på og også overlapper det synlige spektrum. De lyser derfor også omgivelserne op, og fluorescerende emner fremstår klart hvidligt/blåligt lysende.
365nm lygterne synes svage, og nogle tager det helt fejlagtigt som udtryk for lav effekt eller dårlig kvalitet. Men denne bølgelængde reflekterer oftest væsentligt bedre og i mange flere farvenuancer.
Det er vanskeligt helt at fange forskellen på et kamera, men se alligevel denne video:

Hvilken bølgelængde, der egner sig bedst til ravjagt, er subjektivt og individuelt, og det afhænger også af omgivelserne. Søger du blandt sand og sten, eller er det i tangen, du håber på dit næste ravfund?
Hvis du mener det alvorligt, bør du have lygter i begge bølgelængder med på jagten.

LYGTETYPE

UV pandelampe Hvis du vil have hænderne fri og også have godt lys til at finde vej i mørket, så er en pandelampe med både UV-A lys og hvidt lys det helt rigtige valg.
100 LED UV lygte Lygter med mange LED'er som Mighty-Max 51 eller Mighty-Max 100 giver et diffust lyst, som mange foretrækker på kort afstand. Et billigt alternativ er XXX med 9 LED'er, som også bruges i kommunal rottesporing.
Kraftig UV-A lygte På større afstand er det en fordel med kraftige CREE LED'er og en reflektor, som fokuserer lysstrålen.
Denne lygte har også variabel lysstyrke, så du ikke aflader batterierne unødigt.
UV penlygte Selv helt små og prisbillige lygter med CREE LED kan være en stor hjælp i ravjagten.
Denne model fås både i 365nm og 395nm.


Se alle UV-lygter her.


HVORDAN VED JEG, AT JEG HAR FUNDET RAV PÅ MIN RAVJAGT?

Når du tror, at du har gjort et fund, kan du hurtigt finde ud af, hvorvidt det er rav eller ej. 

Før du tester dit fund, skal du dog først sikre, at der ikke er tale om fosfor.  

Fosfor er meget brændbart og farligt at få på huden. Det stammer ofte fra gamle granater fra 2. Verdenskrig. Det brændbare materiale er tungere end rav og ligner mere et stykke kul eller en sten. Fosfor lyser dog også op af at blive lyst på med en UV-lygte.

Når du ved, at dit fund ikke er fosfor, er der tre lette måder at teste rav på:

  • Bank materialet blødt mod din tænder – lyder det hult, er det nok rav.

  • Rav er varmt at røre ved og lettere end almindelige sten, du finder på stranden.

  • Smid 160-180g salt i 1l. vand. Rav flyder nemlig ovenpå i meget salt vand.

VEJ DIT RAV – OG KONKURRER MED DINE VENNER

Når du har fået bekræftet, at der er tale om rav, er det tid til at find ud af, hvor meget det er værd. Det er derfor også næsten altid en sjov del af ravjagt at veje dine fund.

Mini-vægtdigital vægt 300gdigital vægt 3000gJuvelervægt 29g digital vægt 20g

Se alle vægte her.

Uforarbejdet rav er ofte mindre værd end renset og ubeskadiget rav. Men der er stadig penge at tjene, hvis du sælger til lokale privat opkøbere eller går til en ravsliber. For at kunne sælge det, skal ravet være i ubrudt og god kvalitet.

Brun eller gylden gennemsigtig rav er desuden ældre end almindeligt jordrav.

Ifølge naturguide Gert Ravn er værdien på danske ravstykker i 2020:

Vægt

Værdi

0 - 2 gram

1 kr. pr. gram

3 - 4 gram

2 kr. pr. gram

5 - 7 gram

4 kr. pr. gram

8 - 10 gram

5 kr. pr. gram

11 - 16 gram

6 kr. pr. gram

17 - 22 gram

7 kr. pr. gram

23 - 28 gram

8 kr. pr. gram

29 - 34 gram

9 kr. pr. gram

35 - 40 gram

10 kr. pr. gram

41 - 46 gram

12 kr. pr. gram

47 - 57 gram

15 kr. pr. gram

58 - 68 gram

18 kr. pr. gram

69 - 79 gram

20 kr. pr. gram

80 - 90 gram

22 kr. pr. gram

91 - 101 gram

25 kr. pr. gram