Om valg af LED-pærer

26-02-2023

Animeret billede af dæmpbare LED pærer


LED-pærer er en energieffektiv og miljøvenlig måde at belyse dit hjem på. LED-pærer bruger langt mindre strøm end traditionelle pærer og kan spare dig for mange penge på din elregning. I denne guide vil vi tale om 12V LED-pærer, specifikt G4 LED-pærer, og hvad forskellen er på dæmpbare og ikke-dæmpbare pærer, og om du skal vælge AC eller DC. Desuden vil vi komme lidt omkring driver til LED-pærer.

12V G4 LED-pærer er en type LED-pære, der bruges i forskellige armaturer og lamper. Disse pærer fås i både dæmpbare og ikke-dæmpbare versioner. Forskellen mellem de to er, at en ikke-dæmpbar G4 LED-pære ikke kan justeres i lysstyrke, mens en dæmpbar G4 LED-pære kan justeres ved hjælp af en dæmper og en dæmpbar driver. Kontroller altid, om din armatur eller lampe understøtter en dæmper, før du vælger en dæmpbar G4 LED-pære.

En anden ting at overveje, når du vælger en 12V LED-pære, er, om den skal være AC eller DC. AC står for vekselstrøm, mens DC står for jævnstrøm. De fleste LED-pærer er designet til at køre på DC-strøm, men nogle få LED-pærer kan køre på AC-strøm. Det kan være en fordel, hvis du f.eks. skal udskifte halogenpærer og vil kunne beholde din gamle strømforsyning.

Vi vil også komme kort ind på drivere til LED-pærer. For mere om dette emne, hold øje med vores kommende blog ”Om drivere til LED-belysning”.

Hvordan fungerer en LED-pære?

Før vi går videre til forskellen mellem AC og DC og dæmpbare og ikke-dæmpbare LED-pærer, er det værd at forstå, hvordan en LED-pære fungerer.

LED står for Light Emitting Diode, og det er en halvleder, der udsender lys, når den får strøm. En LED-pære består af en eller flere chips, der er monteret på et kredsløbskort. Når strøm tilføres LED-pæren, lyser chippen op, og det producerer lys.

LED-pærer bruger mindre strøm end traditionelle glødepærer og halogenpærer, fordi de er meget mere effektive i at omdanne strømmen til lys. Mens glødepærer og halogenpærer omdanner størstedelen af ​​strømmen til varme, omdanner LED-pærer næsten al strøm til lys. Derfor er LED-pærer mere energieffektive og har en længere levetid.

AC vs. DC

Nu hvor vi har en forståelse af, hvordan en LED-pære fungerer, skal du overveje, om du skal vælge en AC- eller DC-version af din LED-pære. AC står for vekselstrøm, mens DC står for jævnstrøm.

De fleste LED-pærer er designet til at køre på DC-strøm, og de er ofte forbundet til en transformer, der konverterer strømmen fra AC til DC. Dette skyldes, at LED-chips kræver en konstant strømkilde for at fungere optimalt, og DC-strøm er mere velegnet til dette formål end AC-strøm.

Mens nogle LED-pærer kan køre på AC-strøm, er det værd at bemærke, at AC-strøm kan forårsage blinkende lys, hvilket kan være generende og endda føre til hovedpine. AC-strøm kan også reducere levetiden på din LED-pære, da det kan forårsage overophedning.

Derfor anbefales det generelt at vælge en DC-version af din LED-pære og tilslutte den til en passende transformer. Vælg en transformer, der er kompatibel med din LED-pære og har den korrekte udgangsspænding og -strøm.
Hvis du er usikker, så vælg en pære, der kan køre både AC og DC.

Valg af den rigtige LED-pære til dit behov

LED farve i Kelvin  LED farvetemperatur

Når du vælger en LED-pære, er der mange faktorer at overveje, herunder om den skal være dæmpbar eller ikke-dæmpbar og om den skal køre på AC eller DC-strøm. Du bør også vælge en driver og en dæmper af høj kvalitet, der er kompatibel med din LED-pære og kan levere den nødvendige strøm.

Når du vælger en LED-pære, skal du også overveje lysstyrken og farvetemperaturen. Lysstyrken måles i lumen, og det angiver mængden af ​​lys, der udsendes af pæren. Farvetemperaturen måles i Kelvin, og det angiver farven på lyset, der udsendes af pæren. Nogle LED-pærer har en justerbar farvetemperatur, så du kan ændre farven på lyset afhængigt af dit humør eller behov.

På billedet til højre herover har vi subjektivt sammenlignet vores LED'ers lystemperatur med et fyrfadslys.

 

Dæmpbare vs. ikke-dæmpbare LED-pærer

Når du vælger en LED-pære, kan du også vælge mellem en dæmpbar eller ikke-dæmpbar version. En ikke-dæmpbar LED-pære har en fast lysstyrke og kan ikke justeres, mens en dæmpbar LED-pære kan justeres i lysstyrke ved hjælp af en dæmper.

En dæmper er en enhed, der bruges til at justere lysstyrken på en pære eller en gruppe af pærer. Dæmpere kan være enten indbyggede i lampen eller separat, og de fungerer ved at reducere mængden af ​​strøm, der leveres til pæren, hvilket resulterer i et svagere lys.

Vigtigt: Bemærk, at ikke alle LED-pærer er kompatible med alle dæmpere. Nogle dæmpere er kun kompatible med bestemte typer LED-pærer, så husk at kontrollere, om din valgte LED-pære er kompatibel med din valgte dæmper. Hvis din LED-pære ikke er kompatibel med din dæmper, kan det resultere i en flimrende eller blinkende lysstyrke, hvilket kan være generende.

Drivere og dæmpere

For at din LED-pære skal fungere korrekt, skal den have den korrekte strømtilførsel. Dette opnås ved hjælp af en driver, der er en enhed, der leverer den nødvendige strøm til LED-pæren.

Drivere kan være interne (ved større pærer) eller eksterne, afhængigt af typen af ​​LED-pære, og det er vigtigt at vælge den rigtige type driver til din LED-pære. En forkert driver kan føre til en kortere levetid på dine LED-pærer, og det kan også forårsage overophedning, hvilket kan være farligt.

Hvis du vælger en dæmpbar LED-pære, skal du også vælge en dæmper, der er kompatibel med både LED-pæren og driveren. Vælge en dæmper af høj kvalitet, da en for billig dæmper kan føre til en kortere levetid på din LED-pære eller endda udgøre en brandrisiko.

Når du vælger en driver eller en dæmper, så husk at overveje disse faktorer:

 • Kompatibilitet
  Vælg en driver eller dæmper, der er kompatibel med din LED-pære. Nogle drivere og dæmpere er kun kompatible med visse typer LED-pærer, så du bør dobbelttjekke, at de er kompatible med din valgte LED-pære.

 • Kvalitet
  Vælg en driver og en dæmper af høj kvalitet for at sikre, at de fungerer korrekt og har en lang levetid. En driver eller dæmper i dårlig kvalitet kan føre til en kortere levetid på din LED-pære eller endda skade den.

 • Effekt
  Vælg en driver eller dæmper, der har den rigtige effekt for dine LED-pærer. Hvis du vælger en driver eller en dæmper, der ikke har tilstrækkelig effekt, kan det føre til, at din LED-pære ikke fungerer korrekt. Det samme gælder, hvis driveren ikke belastes nok, dvs. har for stor effekt.

 • Antal pærer
  Hvis du vil bruge en dæmper til at styre mange LED-pærer på én gang, skal du sørge for, at dæmperen har den nødvendige kapacitet til at håndtere det antal pærer, du vil tilslutte.

Se også vores blog Om drivere til LED-belysning.

Konklusion

12V LED-pærer, især G4 LED-pærer, er en energieffektiv og miljøvenlig måde at belyse dit hjem på. Vælg den rigtige LED-pære, der passer til dine behov, og overvej, om den skal være dæmpbar eller ikke-dæmpbar og om den skal køre på AC eller DC-strøm. Det er også vigtigt at vælge en driver og en dæmper af god kvalitet, der er kompatible med din LED-pære og kan levere den nødvendige strøm. Ved at overveje disse faktorer kan du vælge en LED-pære, der passer til dine behov og kan give dig en energieffektiv og pålidelig belysning til dit hjem eller din virksomhed.

Husk også at overveje lysstyrken og farvetemperaturen, når du vælger en LED-pære. Ved at vælge den rigtige lysstyrke og farvetemperatur kan du skabe den ønskede atmosfære og stemning i dit hjem eller din virksomhed.

Endelig bør du overveje miljøpåvirkningen af ​​din belysning. LED-pærer er en miljøvenlig løsning, da de bruger mindre strøm og har en længere levetid end traditionelle glødepærer og halogenpærer. Ved at vælge LED-pærer kan du reducere dit energiforbrug og din CO2-udledning, samtidig med at du sparer penge på din elregning.