Virker tændstål?

Magnesium Tændstål - virker de?

26-03-2023


Straks-svar: Ja, selvfølelig gør de da det! Men det er vigtigt at følge nogle enkelte, afgørende anvisninger.

Magnesium tændstål er et must for enhver outdoor-entusiast. De er kendt for deres evne til at antænde ild under selv de mest barske og udfordrende forhold. I denne blog vil vi se nærmere på, hvordan magnesium tændstål fungerer, og hvordan man bruger dem korrekt.

Magnesium tændstål er fremstillet af et let og holdbart materiale, der indeholder magnesium og en gnistfremkaldende legering, som normalt er lavet af ferrocium eller cerium.

Hvordan virker det?

Når man skraber tændstålets gnistfremkaldende legering mod en hård overflade, som f.eks. en kniv eller en skarp sten, skaber trykket og friktionen en høj varme, som frigør metalpartikler fra tændstålets overflade og skaber gnister. Disse gnister er meget varme og har en temperatur på omkring 3.000 grader Celsius, hvilket er rigeligt til at antænde brændbare materialer, som fx tørt græs, bark, papir eller andre brændbare materialer - også selvom gnisterne uddør hurtigt.

Når man bruger magnesium tændstål, er det vigtigt at huske på, at de altså ikke producerer en flamme i sig selv, men kun en gnist med meget kort levetid. Derfor skal man altid sørge for at have nogle tørre brændbare materialer i nærheden, f.eks. tørt græs, papir eller bark. En god idé er også at have noget tændvæske eller et stearinlys, som man kan bruge til at antænde de større materialer med.

Hvordan bruges det?

For at bruge et magnesium tændstål korrekt, skal man følge disse trin:

 1. Find en hård overflade, fx en kniv eller en sten, som du kan skrabe tændstålets gnistfremkaldende legering mod.
  Vigtigt: Udover at være hård, skal skraberen også være skarp. Jo skarpere den er, desto færre kræfter behøver du at bruge.

 2. Tag fat i tændstålets håndtag og hold det tæt på den brændbare overflade.

 3. Skrab tændstålet resolut imod den brændbare overflade med en hurtig og frem for alt kraftig bevægelse.
  Her skal du bruge lidt kræfter for at udvirke tilstrækkelig friktionsvarme.
  Vinklen mellem tændstål og skraber skal være ca. 45°.

 4. Gnisterne vil antænde de tørre brændbare materialer, som du har placeret tæt på tændstålets ende.

 5. Når du har antændt de brændbare materialer, kan du forsigtigt puste på flammerne for at få dem til at sprede sig.

Husk altid at være forsigtig, når du bruger magnesium tændstål, da gnisterne kan være meget varme og potentielt farlige. Sørg for at placere tændstål og brændbare materialer på en stabil og ikke-brændbar overflade, og sørg for at have vand, sand eller andet slukningsmiddel i nærheden, hvis det skulle blive nødvendigt.For at vise, hvordan man bruger et magnesium tændstål, har vi lavet en video, hvor Richard antænder noget pakgarn med et Ø8mm tændstål. Videoen viser trin-for-trin, hvordan man bruger tændstålet, og hvordan gnisterne antænder de brændbare materialer. 

Vi håber, at denne blog og video har givet dig en god forståelse af, hvordan magnesium tændstål fungerer, og hvordan man bruger dem korrekt. Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte os.